Για τις ανάγκες του ερευνητικού, έγινε συλλογή και συστηματική καταγραφή των υφιστάμενων μελετών (υλοποιημένων ή μη) που αφορούν την υπό μελέτη περιοχή, στις οποίες περιλαμβάνονται και υφιστάμενα γεωμετρικά υπόβαθρα, καθώς επίσης και υποστηρικτικά δεδομένα. Στη συνέχεια το υλικό ταξινομήθηκε και αρχειοθετήθηκε προκείμενου να σχολιαστεί και να αξιολογηθεί για τους σκοπούς της έρευνας.
Οι μελέτες και τα λοιπά δεδομένα που καταγράφηκαν χρησιμοποιούνται για να συλλεχθεί η απαραίτητη δευτερογενής πληροφορία σχετικά με τον Δήμο Σουλίου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στην οποία υπάγεται διοικητικά. Όπου κρίνεται σκόπιμο για την απόδοση της ευρύτερης εικόνας χρησιμοποιούνται μελέτες που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου. Σκοπός είναι να εξαχθούν συνοπτικά συμπεράσματα από κάθε πηγή πληροφόρησης διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια προσέγγιση για τους τομείς που διαμορφώνουν την πραγματικότητα του Δήμου Σουλίου.
Το υλικό παρουσιάζεται σε θεματικούς πίνακες (Συνολικός πίνακας υφιστάμενων μελετών), διαρθρωμένους σε ενότητες που περιλαμβάνουν:
Για κάθε μια από τις μελέτες αναφέρονται ο τίτλος, ο φορέας, το έτος εκπόνησης, οι μελετητές και το αρχείο στο οποίο βρίσκεται ενώ σημειώνεται συνοπτική περιγραφή και συμπεράσματα. Το υλικό αναζητήθηκε διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης σε φορείς όπως: ΥΠΠΟΑ, ΥΠΕΝ, ΥΠΕΝ/ΕΓΥ ,ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Σουλίου, ΕΙΕΑΔ/Δίκτυο Φορέων, ΕΔΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΟΔ Α.Ε. – Ομάδα Υποστήριξης Δράσεων, Περιφέρεια Ηπείρου - Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ηπείρου, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ΕΜΠ, ΙΠΣΥ/ΕΚ «Αθηνά» κλπ.