Η εκτεταμένη βιβλιογραφία που εντοπίστηκε για την περιοχή του Σουλίου, αξιολογήθηκε και κατανεμήθηκε, επιλεκτικά, ως εξής:
Οι βασικές πηγές για την αναγνώριση της ιστορικής διαδρομής και της Διαχρονίας της περιοχής του Σουλίου, περιλαμβάνουν τις καταγραφές παλαιότερων αρχειακών καταλοίπων (από τα τέλη του 18ου αιώνα) καθώς και κείμενα, εικόνες και χαρτογραφία ξένων και Ελλήνων περιηγητών και ιστορικών του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνονται επίσης καταγραφές των απόψεων νεότερων μελετητών, καθώς και πλήθους αναφορών στο «Σούλι» καθώς και συστηματικές έρευνες και μελέτες ειδικού και γενικού πλαισίου, κυρίως στους τομείς της εθνογραφίας της κοινωνιολογίας, της ιστορίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας κ.ά. που προσεγγίζουν ή ερμηνεύουν το φαινόμενο του Σουλίου.
Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε :
Πραγματοποιήθηκε επίσης εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο, μέσω αναζήτησης στην μηχανή αναζήτησης Google, σε λέξεις – κλειδιά που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή και το αντικείμενο αναζήτησης, όπως ‘Σούλι’, ‘Τετραχώρι’, ‘Θεσπρωτία’, ‘Ήπειρος’, ‘Αχέροντας’, ‘Μελέτες ‧ Ήπειρος’, ‘Επιχειρησιακά σχέδια Ηπείρου’, ‘Στρατηγικός σχεδιασμός Ηπείρου’ και άλλοι ποικίλοι συνδυασμοί, ενώ έγινε αντίστοιχη αναζήτηση και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε η βάση του εκδοτικού οίκοι Elsevier και πιο συγκεκριμένα η συλλογή ηλεκτρονικών περιοδικών ScienceDirect όπου για την αναζήτηση ακαδημαϊκών άρθρων χρησιμοποιήθηκαν λέξεις-κλειδί όπως ‘Souli’, ‘ Epirus’, ‘Acheron’, ‘Thesprotia’, ‘Paramithia’ κ.ά. Επίσης έγινε χρήση της μηχανής αναζήτησης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την αναζήτηση σχετικών διατριβών.