πηγες


Αρχειακη ερευνα

Η αρχειακή έρευνα συμπεριέλαβε κυρίως τα παρακάτω αρχεία:

ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ, ΤΑΠΑ

Η «Μελέτη συνολικής ανάδειξης Τετραχωρίου Σουλίου και κάστρου Κιάφας (ΥΠ.ΠΟ-ΤΑΠΑ, Δ/νση Αποτυπώσεων, Τμήμα Μελετών, 2000) περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ
  • ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
  • ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ, ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (Πρώην 8η ΕΒΑ Ιωαννίνων)

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ενότητα «Σούλι Θεσπρωτίας». Σύμφωνα με την συστηματική καταγραφή και αποδελτίωση που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το αρχείο της υπηρεσίας περιλαμβάνει τρεις ενότητες.

  1. Φωτογραφικό αρχείο, που περιλαμβάνει 51 φακέλους με συνολικά 756 φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1972 και εξής.
  2. Σχεδιαστικό αρχείο, που περιλαμβάνει 10 σχετικά με το Σούλι σχέδια, κυρίως τοπογραφικά – ιδιοκτησιακά, 7 σχέδια που αφορούν την μελέτη του ναού του Α. Γεωργίου και κατόψεις άλλων ναών. Επίσης σχέδια και σκαριφήματα μικρών τεχνικών έργων.
  3. Φάκελοι υποθέσεων και έργων. Το αρχείο περιλαμβάνει 31 φακέλους που εμπεριέχουν σχετική αλληλογραφία καθώς και συνοπτικές μελέτες για τμηματικές εργασίες (πχ Αυλότοπος- Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ΙΝ. Αγίας Κυριακής κλπ.), εγκρίσεις μικρών εργασιών (πχ Σαμονίβα-Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ι.Ν.Ευαγγελίστριας κλπ.), σχέδια και μελέτες αποκατάστασης (βλ. σχετικό πίνακα κεφ. 6.1). Εντοπίστηκε επίσης η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΥΠΠΟΑ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΔΗΜΟΣ για το έργο: Ανάδειξη – Αποκατάσταση Πηγαδιών και Οικίας Μπούση στον Ιστορικό χώρο του Σουλίου, αλλά και η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ (μελέτη Χαρίση 1981), στην οποία «οφείλεται» η σημερινή μορφή του κυρίως οικισμού του Σουλίου, στο χώρο των Εορτών. Εντοπίστηκε επίσης φάκελος με ΓΕΝΙΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ, που περιλαμβάνει 31 σχετικές άδειες τσιμεντρωστρώσεων και διανοίξεων μικρών οδών στους οικισμούς του Σουλίου, μελέτες και εγκρίσεις για έργα ΟΤΕ-Υδροδοτήσεων- Οδικού δικτύου – Αντιπλημμυρικών έργων κλπ. Ο φάκελος ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ που επίσης εντοπίστηκε, περιλαμβάνει 31 άδειες ιδιωτών για επεμβάσεις σε σπίτια του Σουλίου από το διάστημα 1979 έως το 2000.

Τα παραπάνω αρχεία, αφού αξιολογήθηκαν κυρίως σε σχέση με τη δυνατότητα αξιοποίησης τους στα πλαίσια του παρόντος ερευνητικού, ψηφιοποιήθηκαν, ταξινομήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν στη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε και λειτουργεί ως ψηφιακό αρχείο του παρόντος ερευνητικού έργου, με τη χρήση της πλατφόρμας Microsoft Teams. Η εν λόγω πλατφόρμα, έχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού καθώς παρέχει μεγάλη χωρητικότητα και διασφαλίζει την πρόσβαση στην πληροφορία από όλα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Επίσης δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως δια δραστικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ερευνητικής ομάδας.