Κατευθυνσεις αναδειξης


Υπόβαθρο Θέσεων / Προθέσεις


Το υπόβαθρο θέσεων του παρόντος ερευνητικού έργου, βασίστηκε στην «αναγνώριση» της περιοχής μελέτης που προηγήθηκε, τη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών συγκρότησης του χώρου με στόχο την αναγνώριση της ιδιαίτερης ταυτότητας αλλά και της σημερινής του κατάστασης. Αποτελεί δε, αναγκαία συνθήκη και πλαίσιο εισαγωγής στο παρόν στάδιο της έρευνας, που επιχειρεί τη διερεύνηση και διατύπωση προτάσεων για την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής - πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (Τετραχώρι Σουλίου), στο πλαίσιο ανάδειξης και βιώσιμης ανάπτυξης του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου.

Ειδικότερα, η συστηματική καταγραφή, ανάλυση και ερμηνεία των χαρακτηριστικών συγκρότησης του τόπου, ανέδειξε ζητήματα που συσχετίζονται με την ιστορική σημασία, το Φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την ιδιαίτερη ταυτότητα και Φυσιογνωμία του τόπου. Αναφορά έγινε επίσης στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής, αλλά και στο Θεσμικό Καθεστώς ιδιοκτησίας και προστασίας. Εντοπίστηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά των οικισμών αλλά και τα προβλήματα, ενώ αναδύθηκαν οι κυρίαρχοι προβληματισμοί για το μέλλον του τόπου, καθώς και τα κρίσιμα ερωτήματα για την ανάδειξη του.

Η σημερινή κατάσταση των οικισμών, αποκαλύπτει ένα τόπο εγκαταλελειμμένο σε μεγάλο βαθμό, με ελάχιστους κατοίκους, μια ηλικιακά γερασμένη κοινότητα, ενώ η τοπική οικονομία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κτηνοτροφία. Ένα εκτεταμένο ερειπιώνα, με τις ελάχιστες νεότερες κατασκευές - κατοικίες και σταβλικές εγκαταστάσεις, μαντριά και στάνες, που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής εικόνας των οικισμών. Στο Σούλι, που αποτελεί τη σημερινή είσοδο στο Τετραχώρι και τον πλέον φορτισμένο ιστορικά οικισμό, υπάρχουν ορισμένα νεότερα κτίρια κυρίως κατοικίες, δημοτικά γραφεία αλλά και ένας ξενώνας και ένα καφενείο. Η Σαμονίβα έχει περισσότερα νεότερα κτίρια κατοικίας, διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, και ο κύριος δρόμος του οικισμού καταλήγει σε ένα ενδιαφέρον πλάτωμα με εντυπωσιακή θέα προς τη σκάλα της Τζαβέλλαινας. Η Κιάφα και ο Αβαρίκος, είναι σήμερα πλήρως εγκαταλελειμμένοι. Στην Κιάφα, υπάρχουν τα πηγάδια, τα δύο αιωνόβια δένδρα ενώ στα νότια εκκινεί και το μονοπάτι ανόδου στο Κάστρο. Ο Αβαρίκος, προσεγγίζεται με δυσκολία μέσω δύσβατου χωματόδρομου και διατηρεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα απόμακρη από τον πολιτισμό και από τον κόσμο, με μία μόνον οικογένεια κτηνοτρόφων να κατοικεί στο χώρο .