Πηγές


Έρευνες και Μελέτες με Σχετικό Περιεχόμενο σε Ελληνικό και Διεθνές Επίπεδο


ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ


Η περιοχή του Σουλίου, όπως έχει αναλυθεί και σε προηγούμενα κεφάλαια, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία, τόπος ισχυρής ιστορικής ταυτότητας και μνήμης, στον οποίο διαδραματίστηκαν εξαιρετικά ιστορικά γεγονότα. Εμπεριέχει «ιστορικά μνημεία» και παράλληλα αποτελεί έναν μοναδικό «ιστορικό τόπο» «σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσης» «με εθνολογική, κοινωνική, και ιστορική, σημασία», συνδυασμό υλικής και άυλης κληρονομιάς, εθνικής εμβέλειας. (βλέπε και Ν. 3028/2002 άρθρο 2).

Μπορεί παράλληλα να χαρακτηριστεί «πολιτιστικό τοπίο» το οποίο σύμφωνα με τον ορισμό της Unesco «αντιπροσωπεύει τα συνδυασμένα έργα της φύσης και του ανθρώπου» «διατηρεί έναν ενεργό κοινωνικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία στενά δεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, η εξέλιξη της οποίας συνεχίζεται.Ταυτόχρονα αναδεικνύει σημαντικά υλικά τεκμήρια της εξέλιξής του μέσα στο χρόνο».1 Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, 144 πολιτιστικά τοπία έχουν εγγραφεί στην Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το πολιτιστικό τοπίο εμπεριέχει πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους που σχετίζονται με ένα ιστορικό γεγονός, η με ιστορικά πρόσωπα και δράσεις ή παρουσιάζει άλλες πολιτιστικές ή αισθητικές αξίες. Η έννοια «πολιτιστικό τοπίο» υπονοεί κάτι πολύτιμο που πρέπει να διατηρηθεί και παράλληλα είναι έννοια που εμπεριέχει ως στόχους, την αξιοποίηση και προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου, για νέες μορφές οικονομικής ανάπτυξης».2

Με τη διατήρηση των πολιτιστικών τοπίων συνδέεται το «Πολιτιστικό πάρκο» η εφαρμογή του οποίου συνδέεται και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη διατήρηση της μνήμης του τόπου, την ενίσχυση της ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη νέων πρακτικών και νέων πεδίων γνώσης. Τα πολιτιστικά πάρκα επιδιώκουν να ενσωματώσουν το πάρκο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, συνδέοντας τους με την κληρονομιά και την ιστορία τους.3 Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας πολλαπλών δραστηριοτήτων, όπως μουσεία, κέντρα ενημέρωσης, μικρά καταστήματα, χώροι φαγητού κλπ, της αξιοποίησης του υφιστάμενου οικιστικού πλούτου και της προσέλκυσης και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται υφιστάμενα, εγκαταλειμμένα κτήρια, τα οποία υποδέχονται σύγχρονες χρήσεις, όπως ξενώνες, εστιατόρια, καταστήματα κλπ. Με κύριο άξονα τον τουρισμό, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρώτο έναυσμα τοπικής ανάπτυξης η οποία στη συνέχεια, θα κινητοποιήσει την ανάπτυξη και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. την τοπική αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείριση του τοπίου και απαραίτητη για τον περιορισμό της εμπορευματοποίησης της περιοχής από την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Η μορφή του τουρισμού που σχετίζεται άμεσα με την έννοια του «Πολιτιστικού πάρκου» είναι αυτή που εστιάζει στον πολιτισμό και στο πολιτιστικό περιβάλλον. Πρόκειται για τον «Πολιτιστικό Τουρισμό», όπως προσδιορίζεται και στη σχετική Χάρτα του ICOMOS4 ο οποίος εκτιμάται ως θετική δύναμη για τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αυτάρκεια και οικονομική βιωσιμότητα των πολιτιστικών τοπίων και να αποτελέσει βασικό τμήμα των εθνικών και περιφερειακών οικονομιών. Ο τουρισμός εντούτοις θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού, ώστε να αποφεύγονται δυσμενείς επιπτώσεις στους πολιτιστικούς πόρους.

Η προστασία και διαχείριση της εξέλιξης ενός τόπου όπως το Σούλι, μπορεί να βασιστεί στα παραπάνω και καθώς διατηρούνται ακόμη ζωντανοί κάποιοι μικροί οικιστικοί πυρήνες ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και είναι αποδεδειγμένο ότι η προστασία ανάδειξη και ανάπτυξη ιστορικών τόπων που εμπεριείχαν ανθρώπινη κατοίκηση, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς μερική έστω αναβίωση της ζωής σε αυτούς, κρίνεται σκόπιμη και η διερεύνηση των τρόπων αναβίωσης ορεινών εγκαταλελειμμένων οικισμών μέσω της διερεύνησης σχετικών παραδειγμάτων. Εξάλλου στον ορισμό των πολιτιστικών τοπίων όπως αναφέρεται πιο πάνω, εμπεριέχονται ζωντανοί οικιστικοί πυρήνες, των οποίων πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχεια. Και παράλληλα, οικισμοί που διαθέτουν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό περιβάλλον αναβιώνουν μέσω πολιτιστικών πάρκων.

Στη διαδικασία αυτή, η διατήρηση της αυθεντικότητας των ιστορικών χαρακτηριστικών και της «ατμόσφαιρας» του τόπου, σε συνδυασμό με την εισαγωγή σύγχρονων στοιχείων που θα συμβάλλουν στην αναβίωση και στην ανάδειξή του, αποτελεί βασικό αίτημα, απέναντι στο οποίο θα τοποθετηθεί και η παρούσα έρευνα. Η ενίσχυση της επισκεψιμότητας του χώρου σε συνδυασμό με την ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων θα μελετηθεί με βάση τη αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.